Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turan Set, ramazan ayında kronik hastalığı olan bireylerin ilaç kullanımına özel önem göstermesi gerektiğini vurguladı. Özellikle diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği ve epilepsi gibi rahatsızlıkları olanların, ilaçlarını ihmal etmeden kullanmaları hayati önem taşıyor. Oruç tutmaya karar verenlerin doktor kontrolünden geçerek ilaç düzenlemelerini yapmaları ve iftar ile sahur saatlerine göre ilaçlarını ayarlamaları gerekiyor.
Prof. Dr. Set, günde tek doz ilaç kullananların ilaçlarını sahur veya iftarda, günde iki doz kullananların ise sahur ve iftarda alabileceğini belirtti. Üç veya daha fazla doz ilaç kullananların ise doktorlarıyla yeni bir planlama yapmaları gerekebilir. İlaç kullanımının yanı sıra, sıvı elektrolit dengesini korumak için yeterli sıvı alımına, özellikle iftar ve sahur zamanlarında dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Dengeli ve doğru beslenmenin de bu süreçte önemli olduğunu ekledi.
Set, sıvı tüketiminde suyun önemine dikkat çekerek, kahve ve çay gibi içeceklerin suyun yerini tutmadığını hatırlattı. Günlük 2-3 litre su tüketiminin önerildiğini belirten Set, kronik hastalığı olanların ramazanda ilaç kullanımını, sıvı tüketimini, uyku düzenini ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemeleri gerektiğini yineledi. Sağlıklarını riske atacak bir durum söz konusuysa, hekimlerinin önerilerine uymaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
